» Hizmetler » Prostat
Bu Yazıya Puan Verin :
[Toplam: 4 Ortalama: 5]

PROSTAT

Prostat Büyümesi (BPH)

Prostat erkeklerde bir dokuya verilen isimdir. Prostatın çok çeşitli hastalıkları vardır. Bunlar enfeksiyon, büyüme, taş ve kanser olarak kabaca 4 gurupta ele alınabilir. Bunlardan her biri ayrı bir konu olarak ele alınıp sizlere sunulacaktır.

Prostat Büyümesi yani BPH Nedir?

Erkeklerde 50 yaşlardan sonra prostat yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme sinsidir. Bulguları kişiye göre çok değişiklik gösterir. Ama en önemlileri, gece işemeye kalkmak ve idrar kalınlığında azalma ve ileriye atamamadır.

Prostat ve Mesane İlişkisi

Mesane, yani idrar torbası, başka bir deyişle sidik kesesi, böbreklerden gelen idrarı toplamaya yarar. Mesanenin belli bir kapasitesi vardır. Buna bağlı içindeki idrar dolunca, işeme hissi oluşur ve kişi idrarını yapar. Mesane boş bir kesedir ve kasılı durur. İdrar geldikçe bu kese gevşer ve idrarı biriktirmeye başlar. Ancak erkeklerde mesane çıkışından başlayan ve prostat içinde devam eden bir kapak mekanizması var. Bu mekanizme sayesinde biriken idrar akıp gitmez. Prostat büyümesinde bu mekanizma da değişik oranlarda hasar görür.

Prostat Belirtileri (Bulguları) Nelerdir?

Geceleri tuvalete kalkmak, ince idrar çıkarma, idrar tazyikinde azalma ve ileriye atamama, idrar bitiminde damla damla idrar yapma, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, bazen idrar tutmada zorlanma, bazen idrar kaçırma, idrarda yanma gibi birçok bulgu ve belirtisi var.

Prostat Büyümesinde Ne Yapmalı?

Erkekler kabaca 50 yaşlardan başlayarak üroloji muayenesine gitmelidirler. Muayenede kişinin öyküsü, gerekirse elle muayene, ultrasonografi, işeme testi, idrar testi, kan kimya tetkiki ve PSA bakılmalıdır.

Prostat Büyümesi Varsa Ne Yapılmalıdır?

Hekimin tanısı ve kişinin bulguları ne yapılacağı konusunda ciddi rol oynar. Bazen büyük prostata rağmen kişinin hiçbir şikayeti ve bulgusu yoktur, bu durumda takip önerilir. Bazen ufak bir prostat hastaya çok ıstırap verir. Kısacası prostatın büyümesi, ne oranda büyüdüğü, nasıl bulgu verdiği ve kan değerleri çok önemlidir.

Prostatın Tedavisi Nelerdir?

Prostat tedavisi 2 şekilde olabilir. Birisi ilaç tedavisidir. Bir diğeri cerrahi yöntemdir.

İlaç tedavisi dense de, ilaçlar prostat büyümesini engelleyemez, sadece yavaşlatır veya geciktirir. Günümüzde bazı ilaçlar geçici olarak prostatı küçültür fakat, bir süre sonra o da etkisini kaybeder.

Prostat Cerrahi Tedavisi Yani Ameliyat Kesin Çözüm Mü?

Prostatın ameliyatları iki şekildedir; ya kapalı prostat ameliyatı veya açık prostat ameliyatı. Kapalı ameliyat halk arasında lazer olarak bilinir. Ama yapılan kapalı ameliyatların büyük kısmı lazerle yapılmaz. Kapalı ameliyatlar kısaca TUR olarak adlandırılır. TUR yani idrar kanalından girerek prostatın büyümüş kısmının alınması işlemidir. TUR prostat dediğimizde kullanılan tekniklere bağlı çok farklı çeşitlere ayrılır. Günümüzde Türkiye’de TUR prostat ameliyatların büyük kısmı klasik koterlerle yapılmaktadır. Fakat son yıllarda giderek yaygınlaşan faklı enerji kaynakları da devreye girmiştir. Plazma enerjisi prensibine dayalı olan en son teknolojilerden birisidir. Kısaca plazmakinetik derler. Plazmakinetik TUR dediğimizde bir çok farklı şirketin ürettiği koter türleri olsa da, en bilinen 5 farklı marka var. Şahsen en son çalıştığım 2 farklı kamu hastanesinde bunların 2 tanesini aldırıp kullandım. Çok başarılı ve konforlu cihazlardır.

Green light başka bir yöntemdir. Oldukça etkilidir. Özellikle ehil ellerde çok faydalı bir yöntemdir. Fakat bir dezavantajı var o da şu ki; ameliyat sonrasında doku alıp patolojiye gönderme şansı yok. Olası bir prostat kanseri gözden kolayca kaçar.

Lazer prostat yani bildiğimiz gerçek lazer enerjisi bir diğer yöntemdir. Eğitimli kişilerin yaptığı TUR işlemi çok başarılıdır. HiFU, Vapor gibi bir çok yöntem daha var. Bunların her biri doğru endikasyonla hastaya büyük yarar sağlar.

Açık cerrahi yöntemi büyük prostatlarda uygulanması gerekir. Artık günümüzde toplumun bilinçlenmesi sonucu hastaların erken tanı ve yakın takipleri sayesinde pek uygulanmamaktadır. Fakat genellikle 80-100 gr’dan büyük prostatlarda açık cerrahi tercih nedenidir.

PSA Nedir?

Prostat takibinde kullandığımız bir belirteçtir. Totoal ve Free PSA 6 ayda bir bakılması gereken kan tetkikleridir. PSA’nın belli değerlerin üzerinde olması prostat kanser şüphesi açısından önemlidir.

Prostat Ameliyatı Sonrası Takip Nasıl Olur?

PSA tetkiki, ameliyat öncesi olduğu kadar ameliyat sonrasında da çok kıymetli bir takip parametresidir. Zira prostat ameliyatında sadece büyüyen kısım alınmaktadır. Kansere neden olan prostat dokusu ellenmemektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası PSA takiplerini 6 ayda bir yapmak önemli ve gereklidir.

2019-09-06T17:00:17+03:00
Aşağıdaki formu doldurun, size en kısa sürede ulaşacağım..
Ya da aşağıdaki numaradan direkt olarak bana ulaşabilirsiniz.
0 532 272 90 02

    - Zorunlu alanlar (*) şekli ile belirtilmiştir.
    - Bilgileriniz gizli tutulur.
    - Bilgileriniz 3. kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.

    Yorum Yazın