SÜNNET
Çocuklar sağlıklı ortamda muayene olmalı ve hekimle tanışıp güven kazanıp, rahatlamalılar. Bu bağlamda sünnet planı olan ailelere (bize sünnet olma zorunlulukları olmaksızın) bu imkanı tanıyor ve onları muayenehanemize davet ediyoruz.
SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Sünnet, çocuk doğduktan itibaren her hangi bir zamanda yapılabilir. Kimi inançlara göre ilk hafta, kimisinde daha ileri yaşlarda yapılmaktadır. Türkiye’mizde yaş tamamen ailelere bağlıdır. Tıbbi olarak çocuk doğduğundan itibaren her hangi bir ay ve yaşta sünnet olabilir.
SÜNNETİN İDEAL YAŞI VAR MIDIR?
Sünnet için ideal bir yaş yoktur. Ne kadar erken sünnet olursa o kadar iyidir. Fakat günümüz tıbbi bilgiler ışığında bazı önerilerde bulunuyoruz. Örneğin: 3-6 yaş arası, çocukların cinsel kimliği tanıma yaşıdır. Bu nedenle bu yaşlarda bazı durumlar dışında pek önermiyoruz. Şayet çocukta kalp ve akciğer gibi ciddi doğuştan anomali durumu varsa, sünnet yapılırken kullanılan maddelerin etkisiyle, problem var diyerek tanı koymada zaman kaybı olmasın ve hastalık tanısı maskelenmesin diye doğduktan itibaren 24 saat beklenir. Bu iki önemli zaman dilimi dışında, sünnet olmak için hiç bir sakınca yok. Bu öneri tamamen yaş ile ilgilidir.
SÜNNETİ KİMLER YAPMALI VE NASIL YAPMALIDIR?
Sünnet cerrahi bir işlemdir. Sünnet, temiz koşullarda ve bir Üroloji Uzmanı tarafından yapılmalıdır. Günümüz Türkiye’sinde hala hekim dışı sünnet uygulamaları mevcut, fakat yasal düzenlemelerle artık bunlar giderek azalacaktır. Eskilerden günümüze kadar gelen fenni sünnetçi, sünnetçi, köy sünnetçisi, sünnetçi berber ve sağlık memuru gibi kişiler tarafından, ehil olmayan ellerde bu işlem yapılıyordu. 2 yıl önce “Sağlık Bakanlığı’nın önderliğinde, sünnetin hekimler tarafından yapılması ve hekim olmayan kişiler tarafından yasaklanması resmi olarak yasal hale geldi. Artık tek tük ve el altından tanıdıklar dışında pek yapılmıyor. Önümüzdeki yıllardan itibaren cezai işlemlerin de sıkılaşmasıyla, sünnetçi, fenni sünnetçi kavramı tamamen kaldırılacaktır. Bu bağlamda bir örnek vermek gerekirse, yıllar evvel bir Cumhurbaşkanımız torunlarını bir sünnetçiye sünnet ettirdi. O kişi öyle bir hal aldı ki saray yaptırdı. Çocuklara altın hediye ediyor. Zira aldığı paralar astronomik. Bu kişi fenni sünnetçi ama aslında sünneti doktorlara yaptırıyor. Şov kısmında kedi var. Bu kişinin öz oğlu Üroloji Uzmanı oldu. Zira yasal olmayan bir iş yapıyordu.
AĞRISIZ SÜNNET OLABİLİR Mİ?
Ağrısız sünnet diye tabir ettiğimiz sünnette, bölgesel yani lokal uyuşturma (anestezi) şarttır. Bazı durumlarda (tıbbi zorunluluk veya aile isteği dışında), narkoz (anestezi) ile sünnet yapılır. Ancak çocuk uyandıktan sonra ağrı duymaması için de, ayrıca bölgesel yani lokal anestezi uygulanır. Lokal yapılırken çok kısa süre ufak bir ağrı duyulsa da, işlemin kendisi tamamen ağrısızdır.
SÜNNET İÇİN ÇOCUK NASIL HAZIRLANIR?
Sünnet için hazırlık esasen ailelerin işidir. Bu hazırlık 2 aşamalıdır.
Birinci aşama penis derisinin hazırlanmasıdır. Yeni anne babalar bilmese de (günümüz internet ortamında bu artık kabul edilemez) aile büyükleri yani dedeler, anneanne ve büyük anneler, dayılar, hala ve teyzeler veya mahalle büyükleri genç anne ve babalara uygulamalı öğretir. Neyi öğretir? Penis derisinin geri çekilerek penis başını açmayı ve oranın temizliğini öğretir. Çocuk nasıl ki altı temizleniyor, tırnakları kesiliyorsa, penis temizlik bakımı da yapılıyor ve yapılmalıdır. İkinci aşama ise; sünnet öncesi, sünnet hakkında yavaş yavaş çocukları bilgilendirmeleri gerekir. Bu şekilde bize geldiklerinde her şey çok daha kolay olmaktadır.
SÜNNET İÇİN YASAK VAR MI?
Bu konu çok önemlidir. Sünnet için yasak var. Peygamber sünneti diye tabir edilen Hipospadi durumunda, cerrahi olarak düzetilip iyileşene kadar sünnet yapılmaz. Peygamber sünneti bir sünnet şekli değildir. Aksine bir hastalığın hatalı adlandırılmış ismidir.
Diğer bir durum; aslında yasak denmez ama tedbir alınması gereken bir durumdur. Bazı kan hastalıklarında pıhtılaşma eksikliği söz konusudur. Çocuğunun her hangi bir yeri kesildiğinde veya tahriş olduğunda uzun süren kanamalar olmaktadır. Çocuk oynarken bir yere çarptığında orası morarır veya şişer, bu çocuklar için tanı konduktan sonra, eksik olan faktör temin edilip sünneti o şekilde yapılmalıdır.
SÜNNET ÖNCESİ TETKİK GEREKLİ Mİ?
Sünnet öncesi hemogram ve pıhtılaşmayla ilgili bir kan tetkiki önem arz ediyor. Çocuğun, sünnet işlemi yapılacağı günde, başka bir hastalığı olmaması lazım. Özellikle gribal enfeksiyon ve ateşi olmamalıdır.
Anestezi lokalmi?yanına anne yada baba girebiliyormu?
Merhaba kolay gelsin benim 7 aylık oğlum var sunneti nerede yapıyorsunuz ve ücreti ne kadar
Merhaba Hamza Bey;
Mail adresinizden dönüş sağladım.
Merhaba kolay gelsin benim 7 ve 9 yaşında iki çocuğum var sünnet ettirmek istiyorum. Sünnet hakkında ve fiyat hakkında bilgi alabilir miyim.Tesekkurler
Evde sunnet yspıyormudunuz
İyi günler oğlum 8 yaşına ve sünnet ettirmek istiyorum sünnet ücretinizi öğrenebilirmiyim İstanbul’da oturuyorum
Merhaba Çilem Hanım;
Mail adresinizden dönüş sağladım.
Hocam merhaba 8 yaşında oğlum var 60 kilo sünnet ücreti hakkında bilgi almak istiyorum
7 yaşında oğlum var sünnet fiyat öğrenebilir miyim
İyi günler oğlum 7.5 yaşında sünnet ettirmek istiyoruz fiyat alabilir miyiz?
Merhaba 4 aylik bebeğim var sünnet ucretini öğrenebilirmiyiz
Iyi günler, 2 oğlum var, sünnet ettirmek istiyorum. Fiyat verirmisiniz?
Merhaba oğlum9ç 9 yaşında 60 kilo sünneti merde yapıyorsunuz yeriniz nerede ve ücreti nedir
Merhaba Hocam,
23.12.2015 doğumlu oğlumu sünnet ettirmek istiyorum. Sünnet ücreti ile ilgili bilgi rica ederim. Teşekkürler iyi çalışmalar
Sünnet ücretini ogrenebilirmiyim